Mennyezetfűtés és mennyezethűtés
Mennyezetfűtés és mennyezethűtés

Energiahatékony megoldások minden épülettípusra

Felületfűtés és felülethűtés

Rendszereink választéka igazodik az épületek szerkezeteihez, így mindig a megfelelő szerelési mód választható.

Legyen az padló, fal vagy mennyezet, szerelési rendszereink a szerelés összes lépésére nyújtanak megoldást. Az alkalmazott kötéstechnikák garantálják a gyors és hatékony szerelést, rendszereinkre garanciát biztosítunk.

Az optimális működés érdekében tervezőink leméretezik a rendszert, így az garantáltan jól működik majd, ha az alapján épül meg.

Szabályozó rendszereink gondoskodnak arról, hogy a fűtő – hűtő felületek az előre megálmodott kényelemet és hatékonyságot biztosítsák.

Image picture

Ismerje meg részletesebben felületfűtési és -hűtési rendszereinket!

Falfűtés borító

Vakolatos fűtés és hűtés

Gipszkarton panel

Gipszkartonos fűtés és hűtés

Padlófűtés borító

Padlófűtés

SLAB-16 render

Födémfűtés és hűtés

CDP-400 3d render

Álmennyezeti fémpanel

Fűtés és hűtés szabályozás

Fűtés és hűtés szabályozás

A felületfűtésről általánosságban

A sugárzó fűtések komfortja nem mai találmány. Kezdetben erre inkább csak a padlót használták, de a fűtési rendszerek fejlődésével megjelent a fal és a mennyezet is, mint erre alkalmas felület. Felületfűtő és felülethűtő rendszereink ezen felületek használatára kínál megoldásokat.

A sugárzással leadott energiával kellemes hőérzet alakul ki. A hagyományos fűtési módokkal elért hőérzettel megegyező komfortérzet eléréséhez akár 2-3°C-al alacsonyabb helyiséghőmérséklet is elég felületfűtések esetén. Mivel az alacsonyabb hőmérséklet néhány százalék fűtési költség megtakarítással is jár, így a felületfűtéssel nem csak a komfortérzetet javítjuk hanem pénztárcánkat is kíméljük. Az alacsony előremenő közeghőmérséklet hőszivattyúval vagy kondenzációs kazánnal is előállítható (ezek hatásfoka alacsonyabb előremenő hőmérséklet esetén kedvezőbb). A kevesebb energia ráfordítás - nem mellesleg - kisebb környezetterheléssel is jár, ami napjainkban szintén nagyon fontos szempont. Meg kell említeni a felületfűtések élettanilag kedvező hatását is. A felületfűtés esetében nincs a radiátoros fűtés konvekciója során keletkező gyenge légáram által felkevert por, és a levegő sem olyan „száraz”, mert a 2-3 fokkal alacsonyabb léghőmérséklethez kedvezőbb (magasabb) relatív páratartalom párosul. Ilyen fűtés esetén a radiátorok sem vesznek el helyet a térből (igaz, a szekrények és egyéb berendezési tárgyak helyét a felületfűtés tervezésekor is figyelembe kell venni).

Eco Heating Cooling

Az épületen belüli kellemes hőérzet biztosítása a felhasználó számára egyszerű feladatnak tűnik. Megfelelő fűtési vagy hűtési teljesítményt kell leadni az adott helyiségben valamilyen módon. Az optimális fűtési/hűtési rendszer kiválasztásához nem elég kiszámolni az épület hőveszteségét/hőterhelését, ismerni kell az épület adottságait, az üzemeltetés körülményeit, a helyiség funkcióját, a kényelmi elvárásokat, a hőforrás típusát és a vonatkozó szabványokat, előírásokat. A hétköznapi felhasználó a léghőmérsékletet tekinti irányadó értéknek, amikor követelményt határoz meg a beépítendő fűtési / hűtési rendszerrel szemben.

A felületfűtés előnyei

 • kellemes hőérzet
 • gazdaságos működés
 • környezetkímélő
 • élettanilag kedvező hatás

Több tényező együttes hatásától függ

 A helyiségben tartózkodó személy hőérzete több tényező együttes hatásától függ:
 • a levegő hőmérséklete,
 • a környező felületek közepes sugárzási hőmérséklete,
 • a levegő nedvességtartalma,
 • a levegő sebessége (légáramlás),
 • a viselt ruházat hőszigetelése,
 • a személy hőtermelése, hőleadása.

 

A felsorolásból is kitűnik, hogy egy érték vizsgálata nem ad megfelelő képet a várható komfortérzetről.

A hőleadó felületek teljesítmény leadása két részből tevődik össze:

 • sugárzásos hőleadás
 • konvekciós hőleadás

Attól függően melyik részaránya a nagyobb a leadható összteljesítményből a fűtési rendszereket is ugyanezen két fő csoportba oszthatjuk.

A konvekció a levegő áramlásával megvalósuló hőterjedés. Természetes úton a légrétegek hőmérséklet-különbségének hatására kialakuló cirkulációval vagy mesterséges úton, ventilátorral létrehozott légárammal terjedő hő.

A konvekció elvén működő hőleadó berendezések:

 • radiátor,
 • fan-coil,
 • termoventillátor,
 • szellőző klíma rendszerek.

Ezek jellemzője, hogy a kicsi, kompakt méretük miatt magasabb fűtőközeg-hőmérséklettel dolgoznak. A levegő folyamatos áramlása miatt kellemetlennek érezhetjük a huzatot, levegő által szállított port és esetleg a berendezés által keltett zajt. Korszerű, alacsony hőmérsékletű fűtőközeggel dolgozó hőforrásokkal (pl. hőszivattyú, kondenzációs gázkazán) csak bizonyos feltételek mellett párosíthatóak.

A sugárzó hő elektromágneses hullámjelenség, a hőterjedéshez nincs szükség közvetítő közegre, mint pl. a levegő. Előnye, hogy a felületek közötti hőátadás közvetlenül, a hő a hullámok elnyelődésének helyén, a felületen keletkezik. Ez a konvekcióhoz képest jobb hőérzettel párosul, így azonos hőérzethez alacsonyabb léghőmérséklet is elegendő, ami néhány százalékos energiamegtakarítást tesz lehetővé. A sugárzó felület hőmérséklete szerint beszélhetünk magas-, és alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtésről. Az előbbi megoldást általában ipari környezetben használják, míg az utóbbit elsősorban komfort (lakó-, iroda épületek, kórház, stb.) rendszerekhez.

Ide sorolhatók:

 • a padlófűtés
 • mennyezetfűtés
 • falfűtés

Felületfűtési rendszereink kiépítéséhez használt építési technológia szerint lehet

 • száraz technológiával kialakított hőleadó felület,
 • nedves technológiával kialakított hőleadó felület

Az előbbi rendszertípus kialakítása során kész, csöveket is tartalmazó panelek kerülnek felszerelésre, amelyeket az épület szerkezetére, vagy a helyiségben kialakított álmennyezeti vagy oldalfali profilokra kell rögzíteni csavarok segítségével. A beépítés során nincs szükség nedves építészeti technológiákra, mint például vakolás vagy betonozás.

Alkalmazási területek:

 • könnyű szerkezetes épületek,
 • téglaépületek álmennyezete,
 • tetőterek,
 • épület felújítás, korszerűsítés.

A nedves technológiás rendszer szerelése során a tekercsben helyszínre szállított csöveket rögzítő sín felhasználásával kell az épület szerkezetéhez rögzíteni, amit a nyomáspróba elvégzése után a technológiai előírásoknak megfelelően kell vakolattal, betonnal elfedni.

Alkalmazási területek:

 • téglaépületek,
 • beton födémek,
 • épület felújítás, korszerűsítés.

Műszaki tanácsadás

Mérnök kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Vince Szepesi

Termékmenedzser

+36302213170

Lajos Szarka-Páger

Épületgépészeti mérnök tanácsadó

+36309679571

László ifj.Kedvek

Alkalmazástechnikai mérnök

+36305657299

Értékesítés

Találja meg az Önnek legmegfelelőbb értékesítési helyet és partnert a Pipelife-nál!

Pipelife Partnership

Területi képviselők

Amennyiben árajánlatot szeretne kérni, kérjük vegye fel a kapcsolatot az adott régióban illetékes kollégánkkal.

Áruházak

Országszerte 7 saját üzemeltetésű áruházunkban is megvásárolhatók termékeink.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kollégáink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot.

Visszahívás

Visszahívás
E-mail

Méretező programok