Csőrendszer radiátoros fűtéshez

Radiátoros fűtés

A radiátoros fűtés a magas hőmérsékletű fűtések közé tartozik. A fűtőtesteket 55-70 °C-os vízzel kell ellátni, a csőrendszernek is ezt kell elviselni, ezért ezek akár a 90 °C-os hőmérséklet elviselésére vannak méretezve.

A fűtési csőrendszerek másik fontos tulajdonsága, hogy ne engedjék át a csőfalon keresztül az oxigént, ami lassan korróziót okoz (pl. a kazánban) és annak mellékterméke az kivált oxidok iszap formájában akár dugulásig szűkíthetik a belső kersztmetszetet.

Ez a folyamat annál erőteljesebb, minél magsabb a közeg hőmérséklete, így a radiátoros fűtésnél alkalmazott alumínium betétes csőrendszer ezt a problémát jól megoldja.

A rendszer – természetesen – tartalmazza azokat az idomokat, amik szükségesek az egyes szerelési helyzetekhez és a szakszerű csatlakozások elkészítéséhez.

A gyakorlatban a RADOPRESS termékek választéka lefedi a fűtésrendszerek minden szegmensét. A RADOPRESS rendszer által kínált bőséges termékválaszték műszaki és gazdaságossági szempontból kiváló megoldásokat tesz lehetővé a legtöbb bekötési módhoz.

Radopress

A gyakorlatban a RADOPRESS termékek választéka lefedi a fűtésrendszerek minden szegmensét. A RADOPRESS rendszer által kínált bőséges termékválaszték műszaki és gazdaságossági szempontból kiváló megoldásokat tesz lehetővé a legtöbb bekötési módhoz.

Radiátoros fűtés csatlakozási módok

Egycsöves rendszer radiátoros fűtés esetén

Egycsöves rendszer

A legegyszerűbb módja a csővezeték kialakításának. A sorosan felfűzött radiátorok bekötéséhez ugyan ennél a megoldásnál szükséges a legkevesebb cső, viszont a radiátorok között elosztható hőmennyiség egyre csökken ahogy a kör vége felé haladunk. Mivel a fűtővíz a továbbhaladás előtt átfolyik a radiátoron, az így összeadódó ellenállások miatt az ilyen rendszernél nagyobb szivattyúteljesítményre van szükség.

Kétcsöves rendszer grafika radiátoros fűtés esetén

Kétcsöves rendszer

Gyakori módja a radiátorok bekötésének. Gondos méretezést igénylő, viszonylag csőtakarékos megoldás. Hátránya, hogy szükség esetén a radiátorok nagy csoportját vagy a teljes, elágazó rendszert ki kell zárni a működésből.

Tipp: A leágazásoktól a fűtőtesteket ne kössük össze közvetlenül egyenes csőszakasszal. A lineáris hőtágulás kompenzálásához a csővezetékbe a radiátoroktól kb. 1.5 méterre építsünk be egy 90°-os iránytörést (elhúzást), ily módon a táguló cső könnyebben képes kompenzálni a hőtágulást.

Osztó gyűjtős rendszer radiátoros fűtés esetén

Osztó-gyűjtős rendszer

A radiátorok egyenként csatlakoznak az osztó-gyűjtőhöz. A fűtőtestek bekötéséhez általában a D16-os méretű csövek megfelelőek. Rendkívül nagy hőteljesítményű és magas hőmérsékleti gradienssel rendelkező fűtőtestek esetében szükség lehet nagyobb átmérőjű csövek alkalmazására.

A fűtési osztó-gyűjtők gyárilag előre összeszerelt formában kerülnek kiszállításra. A fűtési csövek ¾”-os eurokónusz csatlakozóval kapcsolódnak az osztó-gyűjtőhöz.

Fűtés és hűtés szabályozás

A fűtési-hűtési rendszerek megbízható, az igényekhez igazodó, gazdaságos működtetéséhez szabályozó rendszerre van szükség. A megfelelő megoldás kiválasztásához ismerni kell az üzemeltetni kívánt rendszer felépítését, a vezérelni kívánt egységek paramétereit, az ellátandó feladatok típusát és nem mellesleg a felhasználó elvárásait.

Fűtés és hűtés szabályozás

Műszaki tanácsadás

Mérnök kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Vince Szepesi

Termékmenedzser

+36302213170

Lajos Szarka-Páger

Épületgépészeti mérnök tanácsadó

+36309679571

László ifj.Kedvek

Alkalmazástechnikai mérnök

+36305657299

Értékesítés

Találja meg az Önnek legmegfelelőbb értékesítési helyet és partnert a Pipelife-nál!

Pipelife Partnership

Területi képviselők

Amennyiben árajánlatot szeretne kérni, kérjük vegye fel a kapcsolatot az adott régióban illetékes kollégánkkal.

Áruházak

Országszerte 7 saját üzemeltetésű áruházunkban is megvásárolhatók termékeink.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kollégáink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot.

Visszahívás

Visszahívás
E-mail

Méretező programok