Két ember a padlón ül, amely alatt padlófűtési rendszer fut.

Padlófűtés

A padlófűtés a legrégebben használt felületfűtési mód. A padló szerkezetébe épített vagy ágyazott csőkígyóról van szó, ami megfelelő osztásközzel (csőtávolsággal) fektetve elegendő hőt juttat a padlóba, amelynek felülete sugátozza majd a hőt a helyiség felé.

A modern padlófűtéseknél a padló már nem meleg, inkább csak épp hogy langyos, a méretezés és a a megfelelő osztásköz révén, még igazán alacsony fűtővíz hőmérsékletnél is hatékonyan képes fűteni a helyiséget.

A mai hőszigetelés vastagságok mellett önálló fűtésként is megállja a helyét, így nem szükségszerű más fűtési móddal kombinálni. (Kényelmi okokból mégis társul még hozzá a fal vagy a mennyezet is, mert az igen gyakori hőszivattyúnál így kihasználható a hűtés lehetősége is.

Fenntartható fűtés és hűtés

A felületfűtések pont abban az alacsony hőmérséklettartományban működnek, amelyben az energiát a leghatékonyabban felhasználó hőtermelők (pl. hőszivattyú, kondenzációs gázkazán) is működnek. A kettő együtt teszi igazán fenntarthatóvá, alacsony energiával működtethetővé a fűtést-hűtést.

Mi több, a felületfűtések sugárzó hőjét többnek érzékeljük, mint a normál fűtési mód esetén, így 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérséklettel is elérhető ugyanaz a hőérzet, miközben további energiát spórolunk.

Image picture

A szerelés menete

Első lépésként a falak mentén (a fal és a padló találkozásánál) rakjuk fel a falra a dilatácós szegélyszalagot. Ennek hátoldala öntapadós, így könnyebben megáll a kívánt, függőleges helyzetben. Hajtsuk fel a szegélyszalag helyiség felőli oldalán az átlátszó PE fóliát, mielőtt neki ütköztetjük a rendszerlemez élét. Ezt követően fektessük le a rendszerlemezeket (az átlapolásoknál ragasztószalaggal) egymáshoz rögzítve, a szegélyszalagnak ütköztetve. Készítsük el a csövezést az összefüggő rendszerlemez felületre. A csövek fektetése lehetséges szerpentin (kígyó vonal) vagy spirális elrendezésben (az egyenletesebb felületi hőmérséklet miatt a spirális a javasolt). A rögzítő tüskéket az egyenes szakaszokon fél-egy méterenként az iránytöréseknél - azok kezdeténél és végénél - duplán (szorosan egymás mellé) tűzzük. A rögzítés gyakorisága a választott csőtípustól függően eltérhet. A dilatációt keresztező csöveket a tágulási hézagon védőcsőben vezessük át úgy, hogy a védőcső hossza mindkét oldalon legalább 10 cm legyen. Az osztó-gyűjtőre felálláshoz használjunk ívrögzítőket. A csöveket eurokónuszos csatlakozóval csatlakoztatjuk a térfogatáram mérős felületfűtési osztó-gyűjtőhöz. A nyomáspróba és a nyomás alatti betonozás szabályainak betartása mellett legalább 5 cm esztrich beton fedje a csöveket, felső élüktől számítva. Az osztóhoz biztosított kék állítókulcs segítségével körönként állítsuk be a szükséges vízmennyiségeket. 

padlófűtés cső kék tekercs
dilatációs szegélyszalag padlófűtéshez
padlófűtés rendszerlemez
padló és fal találkozása padlófűtés
osztó bekötés

Fűtés és hűtés szabályozás

A fűtési-hűtési rendszerek megbízható, az igényekhez igazodó, gazdaságos működtetéséhez szabályozó rendszerre van szükség. A megfelelő megoldás kiválasztásához ismerni kell az üzemeltetni kívánt rendszer felépítését, a vezérelni kívánt egységek paramétereit, az ellátandó feladatok típusát és nem mellesleg a felhasználó elvárásait.

Fűtés és hűtés szabályozás

Műszaki tanácsadás

Mérnök kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Vince Szepesi

Termékmenedzser

+36302213170

Lajos Szarka-Páger

Épületgépészeti mérnök tanácsadó

+36309679571

László ifj.Kedvek

Alkalmazástechnikai mérnök

+36305657299

Értékesítés

Találja meg az Önnek legmegfelelőbb értékesítési helyet és partnert a Pipelife-nál!

Pipelife Partnership

Területi képviselők

Amennyiben árajánlatot szeretne kérni, kérjük vegye fel a kapcsolatot az adott régióban illetékes kollégánkkal.

Áruházak

Országszerte 7 saját üzemeltetésű áruházunkban is megvásárolhatók termékeink.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kollégáink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot.

Visszahívás

Visszahívás
E-mail

Méretező programok