Víztakarékos öntözési megoldások

Az egyre megbízhatatlanabb időjárási körülmények újabb kihívások elé állítják a 21. századi gazdákat. A száraz időszakok egyre hosszabbak, míg a csapadék ritkább és egyenlőtlenebbül oszlik el a vegetációs időszakban. A hozamok védelme és a magas termésminőség biztosítása érdekében egyre több gazdálkodó dönt úgy, hogy öntözőrendszerekbe fektet be, még olyan területeken is, ahol korábban nem volt rá szükség. Egy horvátországi, szlavóniai családi gazdaság modern, víztakarékos öntözési rendszert választott 44 hektáros gyümölcsöséhez, és a Pipelife büszke arra, hogy a tervezéstől a kivitelezésig támogatta őket.

 

A HAGYOMÁNYOK ÉS A MODERNIZÁLÁS ÖSSZEHangolása

A Szlavóniában, Jarmina régióban élő Kolić család hosszú gazdálkodási múlttal büszkélkedhet. Már 1993-ban elkezdték az almatermesztést. Akkoriban a család több kis gyümölcsössel is rendelkezett, és a termést értékesítették. Miroslav Kolić 78 hektáros gyümölcsösével ma az egyik legnagyobb horvát almatermelő, célja, hogy a jövőben területét 100 hektárra növelje.

A Kolić farmon termesztett legelterjedtebb almafajták a Royal Gala, az Idared és a Golden Delicious. Mivel egy gyümölcsösben különböző almafajtákat termesztenek, a vegetációs időszak hosszú. Történelmileg Szlavónia régióban elegendő csapadék hullott; az időjárási kürölmények azonban az utóbbi években egyre kiszámíthatatlanabbak. Ezenkívül a csapadékos időszakok gyakran nem egyenletesen oszlanak el a vegetációs időszakban, ami negatívan befolyásolhatja a betakarítást. Ezen okok miatt döntött úgy a Kolić család, hogy beruház egy modern öntözőrendszer kialakításába egyik legnagyobb gyümölcsösében.

2206HR_Water-Saving-Irrigation-Solutions

AUTOMATIZÁLT ÖNTÖZŐ- ÉS TRÁGYÁZÓ RENDSZER TELEPÍTÉSE

A Kolić farm teljes öntözési területe meghaladja a 44 hektárt. Az itteni gyümölcsöst több ütemben telepítették, jelenleg is folyik a bővítés. Mivel korábban nem működött öntözőrendszer, a Pipelife teljes körű megoldást kínált a bemeneti paraméterek és az ügyfél igényei alapján.

A projekt március végén kezdődött az összesen 4350 méter DN 32 és DN 110 közötti átmérőjű HDPE csőből álló fővezeték telepítésével. Ezt követően több, mint 100 000 méter 20 mm-es nyomáskompenzált (PC) csepegtető csövet fognak lefektetni, a tervek szerint állandó 1,25 l/h áramlási sebességet biztosítva.

Azért, hogy az öntözés folyamatát a legmagassabb szinten lehessen felügyelni, az előforduló emberi hibákat ki lehessen küszöbölni, valamint mobilkalkalmazáson keresztüli távvezérlésre Is legyen lehetőség, a rendszer a legmodernebb GSI-PRO vezérlőegységgel lesz felszerelve.

2206HR_Water-Saving-Irrigation-Solutions

csepegtető öntözés: Víz- és költséghatékony

A csepegtető öntözést az egyik leginkább víz- és tápanyagtakarékos módszernek tartják a mezőgazdaságban. A tanulmányok azt mutatják, hogy a gyümölcsök és zöldségek esetében a csepegtető öntözés 17-43%-os vízmegtakarítást jelent más módszerekkel összehasonlítva. Az öntözés cask a növény gyökérzónájában történik, így nincs további veszteség az evapotranszspiráció során.

Az egyik legmodernebb felügyeleti és vezérlőrendszerrel felszerelt csepegtető öntözésnek köszönhetően precíz vízgazdálkodás biztosított, emellett kevesebb élőmunkát igényen és nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a gazda számára. Az alkalmazás során lehetőség van a pontos vízmennyiség és/vagy az öntözés időtartamának beállítására, ezáltal a rendszer maga nyitja és zárja az egyes szelepeket.

teljeskörű szolgáltatás gazdáknak

A Kolić család azért választotta a Pipelife termékeit és szolgáltatásait, mert a teljes öntözési megoldást átfogó műszaki támogatással együtt egyetlen beszállító biztosította. Az összes rendszerelemet, beleértve a szivattyút, a szűrőberendezést, a tápellátást és a fő-, mellék- és oldalvezetékek csővezetékének automatizálását, a Pipelife a telepítés kezdetén leszállította a megrendelőnek. Ez döntő előnyt jelentett, mivel nem vesztegette idejét a további szállítások menedzselésére és várakozásra, illetve meghatározott alkatrészek vagy pótalkatrészek felkutatására.

Ezen túlmenően a Pipelife szakemberei a teljes öntözési rendszert az ültetvény speciális követelményeihez és terepi adottságaihoz igazították. Ebben az esetben egy nagy, szabálytalan alakú, különböző almafajtákkal rendelkező terület zónákra osztása és a fő- és mellékvonalak optimális helyzetének kiválasztása volt a kihívás. Emellett a Pipelife felügyeleti és tanácsadási szolgáltatásokat is kínált a projekt minden fázisában.

A szerelési munkákat a tervek szerint hamarosan befejezik. Az öntözési rendszer üzembe helyezését követően a Pipelife értékesítés utáni támogatást és 24 hónapos garanciát biztosít a pótalkatrészekre, hogy szavatolja a hibátlan működést és az optimális feltételeket a Kolić család gyümölcsösének virágzásához.

Méretező programok