KIFIZETŐDŐ A CSEPEGTETŐ ÖNTÖZÉS A KUKORICA TERMESZTÉSBEN?

A szélsőséges időjárási jelenségek fokozódásával a termés minőségének és mennyiségének előrejelzése egyre nehezebbé válik a gazdák számára Európa-szerte – még akkor is, ha a strapabírónak ismert növényfajtákról van szó. Annak érdekében, hogy a kihívások ellenére is magas terméshozamot érjen el, egy funduleai gazda (Románia) úgy döntött, hogy kipróbálja a csepegtető öntözést. Vajon sikeres befektetés volt?

Tervezéstől a telepítésig – Teljeskörű öntözési megoldás

A gazda 30 hektáros teljes földterületéből 10 ha kukoricát választottak ki a teszthez, lehetővé téve az öntözött és a nem öntözött táblák közvetlen összehasonlítását. Miután a gazda megosztotta elképzelését és kívánságait a PIPELIFE szakértőjével, egy korszerű öntözési megoldást terveztek, amely figyelembe veszi a szántóföldi viszonyokat, beleértve a termés típusát, a talajt, a csapadékot, a műtrágyázási igényeket és a vízforrásokat is. Az összes lehetőség gondos mérlegelése után egy egyszerű megoldást választottak – a csepegtető öntözést. A meglévő vízforrás és szivattyú ismerete alapján javaslat készült a szükséges berendezésekre vonatkozóan. Egy öntisztító lamellás szűrő került beépítésre, hogy felfogja a szennyeződéseket és a hordalékot, amelyek eltömődést okozhatnak a rendszerben. A szennyeződések kiszűrése után a fő- és az mellékágakon csővezetékek szállítják a vizet minden növényhez. 

 

Close up of food corn on green field, sunny outdoor background

Csepegtető szalagok kerültek a tábla minden második sorába. A gazda dönthetett arról, hogy a csepegtetőcsöveken mennyi vizet kell szállítani; a csepegtetők közötti távolság ennek megfelelően lett beállítva.

A telepítés időzítése kulcsfontosságú a rendszer sikeréhez. A telepítést a növények növekedésének korai szakaszában kell elvégezni, hogy a kukoricának legyen elég ideje fejlődni. Amikor a növényeknek 6-8 levele van, a csepegtető szalagokat a talajra kell helyezni és azonal meg kell kezdeni az öntözést. A jó tervezésnek és időbeosztásnak köszönhetően a telepítési folyamat mindössze három napot vett igénybe. A két hónapos időszak alatt a kukoricát nyolcnaponta öntözték.

négy-hatszoros terméshozam növekedés

A kihívást jelentő körülmények, például a késői és túl mély vetés, a hibrid kukoricák és a szélsőséges hőmérséklet ellenére az eredmények magukért beszélnek. Az öntözött táblán 12-14 tonna/ha volt a termés, szemben a nem öntözött kukoricatáblákon 2-3 tonna/ha értékkel. Csepegtető öntözőrendszer kiépítésével a jellemző mennyiségnél 4-6-szoros hozamot értek el.

Hosszútávú együttműködési tervek

Ésszerű kezdeti befektetéssel a rendszer már az első évben megtérült. A következő években már csak a csepegtető szalagot kell cserélni és a teljes rendszer minimális karbantartást igényel. Mivel a PIPELIFE megbízható partner, a gazda bízhat abban, hogy a lehető legjobb tanácsot kapja a jövőben is.

Sőt mi több, a gazda meg van győződve arról, hogy a jövőben az öntözőrendszerét a teljes 30 hektárra kiterjeszti.

Ha szeretne kapcsolatba lépni magyarországi PIPELIFE szakértőivel, kattintson ide!

corn irrigation Ro

Projekt adatok:

Terület: 10 ha

Termény: Kukorica

Hely: Fundulea, Románia

Méretező programok