Modern csapadékvíz megoldás segít egy elhagyott katonai bázis újraélesztésében Ukmergében

A litvániai Ukmergében egy elhagyatott, 20 hektáros egykori katonai bázis hamarosan korszerűrekreációs, lakó- és üzleti központként születik újjá egy jelentős rekonstrukciós programnak köszönhetően. A projekt első szakasza már elkezdődött, melynek célja egy korszerű földalatti infrastruktúra kialakítása, amely támogathatja a terület fenntartható, hosszú távú fejlődését. A Pipelife megoldása lehetővé tette a telephely csapadékvíz-kezelő hálózatának kapacitásbővítését, amely megvédi a leendő közösségi teret az elöntésektől.

Légifelvétel az ukmergei központról az építési fázisban © UAB Doresta

Egy laktanya második élete

Az ukmergei városrész stratégiai fekvésének köszönhetően a 19. század eleje óta katonai célokra szolgált. Az egykori katonai bázis azonban mára elhagyatottá váltk, és sebhelyként tátong a virágzó ukmergei város központjában.

Az EU, a kormány és az ukmergei önkormányzat közös támogatásának köszönhetően az elhagyatott területet most modern rekreációs és üzleti központtá alakítják át. Az egykori katonai bázis szíve egy szabadtéri miniatűr park lesz, amely több mint 1,65 hektáron terül el, és az ország legikonikusabb épületeinek, nevezetességeinek és művészeti installációinak másolataitmutatja be. Ezen kívül kertek, játszóterek, szabadtéri edzőzóna, üzleti park és modern lakónegyed is helyet kap majd a területen, új életre keltve Ukmerge belvárosát.

Moduláris megoldások segítík az elavult hálózat bővítését

Mint egykori katonai terület, korlátozott földalatti infrastruktúrával rendelkezik, amely alkalmatlan a jövőbeli tervek kiszolgálására. Ezért a meglévő csapadékvíz-elvezetési, vízellátási és szennyvízhálózatokat át kell tervezni és újra kell építeni.

A projekt egyik legnagyobb kihívása a korlátozott kapacitású csatornahálózat túlterhelésének  megakadályozása volt erős csapadékos időszakokban. Ennek érdekében új földalatti csapadékvíz tározó rendszer létesült , amely a Pipelife-nak a Stormbox E típusú szikkasztórendszeréből l  épült meg.

A tárolórendszer méretei 19,8 x 8,4 x 1,8 méter, nettó kapacitása közel 300 köbméter. Összesen közel 1400 Stormbox E szikkasztódobozt használtak fel, az szükséges tartozékkal és vizsgálóaknákkal együtt egy hatsoros elrendezésű  földalatti tározó felépítéséhez.

Az ukmergei csapadékvíztározó beépítése

Körforgásos gazdaság a vízgazdálkodási rendszereknél

A Pipelife Stormbox E rendszer csapadékvíz visszatartásra, tárolásra és szikkasztásra használható zöldterületeken, parkolókban és a legtöbb útépítési projektben. Ezen használati funkciókon kívüli „többletérték”, hogya Stormbox E teljes egészében kiváló minőségű újrahasznosított anyagokból készül, és ugyanazoknak a nemzetközi minőségi szabványoknak felel meg, mint a hasonló, szűz anyagból készült rendszerek.

A 2021-ben bevezetett Stormbox E azonnal felkeltette az érdeklődést a Pipelife piacain. A rendszert széles körben alkalmazták nagyobb ipari, lakossági és kereskedelmi projektekben, teljesen moduláris, fenntartható és költséghatékony csapadékvíz kezelési megoldást kínálva a nagyobb járműforgalomtól mentes területeken.

Szerelők munkavégzés közben az ukmergei építésen

Elhagyatott területből virágzó közösségi tér

Az ambiciózus projekt kivitelezője az UAB „Doresta” építőipari cég. Az ukmergei katonaváros átépítése 2021-ben kezdődött, a földalatti csapadékvíz tároló rendszer kiépítése pedig 2023 januárjában kezdődött és fejeződött be.

A projekt első üteme, beleértve a miniatűr parkot is, már az év végén megnyitja kapuit, így a régóta elhagyatott katonai támaszpont a város közösségének és vendégeinek élettel teli, fenntartható terévé válik.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kollégáink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot.

Visszahívás

Visszahívás
E-mail

Méretező programok