Choose your region
KAPCSOLAT | Magyarország
Menu

Mennyezetfűtés az épületszerkezetben és azon kívül

Radopress Watt SLAB-16 és CDP-400 rendszerek

Az épületek vízellátásában és fűtésében a csővezeték rendszerek alkalmazása hosszú utat járt be az agyag és fémcsöveken keresztül napjainkig. A fűtési célra is alkalmas, hajlékony műanyag csőrendszerek megjelenésével egyrészt könnyebbé és gyorsabbá váltak a hagyományos víz- és fűtésszerelési munkák, másrészt lehetőség nyílt új, főleg fűtési célú megoldások bevezetésére.

Erre az egyik legjobb példa a padlófűtés gyors elterjedése, melynek elvét és működőképességét már a rómaiak óta ismerjük, de csak a fent említett csövek megjelenésével vált széles körben alkalmazott technikává. Ez volt az a pont, amikor magát az épületszerkezet egy részét fűtőtestként, hőleadóként kezdtük el használni. A fektetés és csőrögzítés korlátjai miatt hosszú ideig ez maradt az egyetlen ilyen épületszerkezeti megoldás. A fűtést kellemesen intézte a padló, a hűtés pedig többnyire nem volt elvárás vagy ahol mégis, azt valamilyen – a levegőt hűtő – géppel, rendszerrel oldották meg (és gyakran oldják meg még ma is).

Most a fejlődés azon szakaszát éljük, amikor a műanyag csőrendszerek és a rögzítési rendszerek is odáig fejlődtek, hogy – a padló mellett – fűtőfelületként előbb birtokba vehettük a falakat, majd rögtön utána a mennyezetet is. Lehetővé vált, hogy ugyanazzal a felülettel télen fűtsünk, nyáron hűtsünk. Hőtermelő oldalon megjelentek és széles körben elérhetővé váltak azok a berendezések (hőszivattyúk), amik egyszerre mindkét szükségletet képesek kiszolgálni.

Nyáron a hűtés igényének általánossá válásával és a tény elfogadásával, hogy a mennyezet igen is alkalmas mindkét feladatnak (fűtés és hűtés) megfelelni, a fal és a mennyezet közül az utóbbi vált a leggyakrabban választott megoldássá.

A Pipelife RADOPRESS WATT felületfűtési kínálatában szerepelnek falra és mennyezetre egyaránt szerelhető rendszerek (vakolatos és gipszkarton fűtő-hűtő paneles) és kifejezetten csak mennyezeti alkalmazások is, mint amilyen a monolit betonfödém fűtő-hűtő rendszer és az állmennyezeti fém fűtő-hűtő panel.

A belső tér használata szempontjából, mindkettő az „akadálymentes" mennyezetet használja, ahol fűtési szempontból semmi sincs az utunkban, remekül működik és manapság a legkedveltebb, ilyen célra használt felület.
Mindkettő gyorsan építhető és a gépész munkálatok jól elkülöníthetők más szakágakétól (szerkezet építés, száraz építés). Ahol van mód elhagyni az álmennyezetet és csak glettelt beton felülettel dolgozni, érdemes a monolit betonfödém fűtést választani.

A födém homogén betonrétege jól használható fűtési célra, a sík, nagy kiterjedésű zsaluzaton könnyebb a munka (nem kell fárasztó módon fej fölött szerelni) és gyorsabb a szerelés, mert

  • nem kell létrát, állványt használni,
  • a fűtőkörök előre gyártott elemekből épülnek meg.

A födém alsó rétegét használva rugalmasan szabályozható mennyezetfűtést kapunk. (A csövek 10 mm-re futnak az alsó síktól.)
A monolit építési mód széles körű alkalmazása miatt a SLAB-16

  • családi házak,
  • társasházak,
  • irodaházak
  • egészségügyi intézmények és
  • más középületek

ideális felületfűtési megoldása lehet.


A SLAB-16 födémfűtő, -hűtő rendszert az épületről kapott építész rajzok alapján kollégáink megtervezik. Az elkészült rajzok alapján legyártjuk és az építkezés helyszínére szállítjuk az egyedi azonosítóval ellátott modulokat.

 

1.kép

A fűtőmodulok acélhálóra (elő)szerelt, beton távtartókkal ellátott 16x2 mm-es PERT-AL-PERT csövekből szerelt, egyedileg, címkékkel azonosított, lépésálló kivitelűek. Méretük az alaprajzon szereplő helyiségek méretéből és azok hőszükségletéből adódik.


A zsaluzatra helyezett modulok bekötőcsövei a rajzon megadott átvezetési pontokon (átvezető dobozok) lépik át a födém alsó síkját. Kötés a födémben nem készül.

A bekötőcsövek hossza nem a modulmérettől, hanem azok átvezetési ponttól való távolságától függ, így az azonos modulméretekhez általában eltérő bekötőhossz tartozik. A bekötőcső a kellő hosszban a modulokon (feltekercselve) érkezik.
A bekötőcső egyenes szakaszaira 20 mm-es merev PVC védőcső kerül, ami nemcsak mechanikailag védi a csövet későbbi vasszerelés és betonozás fázisában, de a rendezett távtartást is segíti.

A zsaluzat eltávolítását követően a szabad csővégek préstoldóval hosszabbítva érik el a mennyezet közelében (mennyezet síkján vízszintesen vagy a fal tetején fejjel lefelé) elhelyezett osztó-gyűjtőt.

 

2. kép

A Pipelife másik nagyteljesítményű megoldása a CDP-400 állmennyezeti fűtő-hűtő panel, melynek fő eleme az Ω profilú hornyokkal ellátott 336 mm szélességű hőelosztó lemez.

Felhajtott oldalsó éleinek köszönhetően a lemez a vele érintkező CD profilt is átmelegíti/lehűti), a profilt is valamennyire aktív felületté teszi, így egyenletesebb lesz az álmennyezet felületi hőmérséklete. A felhegesztett függesztők a CD60/27 profilú álmennyezeti tartószerkezethez illeszkednek és segítségükkel egyszerűen felakasztható a panel a gipszkarton profilok felső éleire. A hornyokban 10x1,3 mm PERT-EVOH-PERT 5 rétegű csővel szerelt panelek úgy ülnek be a profilok közé, hogy panel alsó síkja kb. 1-2 mm-rel a profil síkja alá esik, így biztosítva a kellő érintkezést a gipszkartonok felcsavarozását követően (a panel a felszerelt gipszkartonon nyugszik).

A CDP-400 fűtő-hűtő panelek egységesen 336 mm szélességben készülnek. Az alkalmazott termék hossza a helyiség méretétől függően 1000 és 2500 mm között változhat 100 mm-es lépésekben. Az egységes szélességi méret alkalmazkodik a gipszkartonozásnál járatos 400 mm-es CD profi l tengelytávolsághoz, így a szokásos táblaméretekkel lehet dolgozni.

A 16 elérhető panelhossz tagolt álmennyezet esetén is jól variálható és jó felületi kihasználást tesz lehetővé.

A panelek Tichelmann elrendezésben, préscsatlakozókkal kapcsolódnak az osztó-gyűjtő felé tartó 20x2 mm-es, PERT-AL-PERT (5 rétegű) elosztóvezetékhez.

3.kép

Amennyiben további műszaki kérdése lenne, kérjük forduljon kollégánkhoz az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Szepesi Vince

Épületgépész termékmenedzser