Veszélyeztetett halak mentése Finnországban

A veszélyeztetett vándorló halak megőrzésére irányuló országos szintű K-Fishways kezdeményezés részeként a Pipelife olyan innovációs megoldást nyújtott, amely lehetővé teszi a vándorló halak számára, hogy egy szakaszon keresztül felfelé ússzanak az ívóhelyükre. Az országos K-Fishways kezdeményezés része a veszélyeztetett vándorló halállomány megőrzése és növelése érdekében. A WWF Finland, a K Group és egy helyi víz- és levegővédelmi egyesület szervezett egy önkéntes rendezvényt 2019 augusztusában. Az ívóhelyek helyreállítása és a pisztrángvándorlás megkönnyítésére a finn Hollolában, a Ylösjoki folyó mentén. A Pipelife hozzájárult a vándorlásuk vándorlásukhoz.

Partnerség a halpopuláció megmentéséért

A vándorló halak veszélyeztetve vannak Finnország számos patakjában ahol több ezer akadály és ember alkotta szerkezet található, például átereszek nehezítik a vándorló halakat abban, hogy felfelé ússzanak az ívóhelyükre. A halállomány tehát az elmúlt évtizedekben megfogyatkozott, és a vándorló halak veszélyeztetett fajokká váltak. Ez lassan megváltozik az olyan kezdeményezéseknek köszönhetően, mint a K-Fishways, amelyekhez a K-Group és a WWF 2018-ban társult. Csak 2019-ben 201 eseményt szerveztek, amelyeken lapátokkal és hordókkal felszerelt önkéntesek százai helyreállították az ívóhelyeket és megszabadították a patakokat akadályoktól. 

INNOVÁCIÓ ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉS

A hollolai Ylösjoki folyónál a régi beton átereszek hosszú ideje megakadályozzák a pisztrángok vándorlását. Ezen változtatni lehetett a K-Fishway kezdeményezéssel és a Pipelife Finnország innovatív megoldásával közösen. A beton átereszek cseréjére a Pipelife finn Kerava üzeme egy halbarát átereszt tervezett, amely utánozza a folyó természetes áramlását.

"Az WWW vízügyi szakértőjével, Manu Vihtonennel szoros együttműködésben terveztük és gyártottuk az új közúti átereszt. Az áteresz alját úgy módosítottuk, hogy a csõ belsejében a víz áramlása hasonlítson a természetes áramláshoz." - mondja Heikki Vihtonen értékesítési mérnök a Kerava talokaivói üzemében.

A személyre szabott útszakasz az első a maga nemében. 10 méter hosszú és több mint 2 méter átmérőjű. A korrugált polietilén (PE) cső tartós és újrahasznosítható. 

KÖRNYEZETI FELELŐSSÉGvállalás

"A vállalatok egyre fontosabb szerepet töltenek be abban, hogy segítsenek a környezettel kapcsolatos kérdések megoldásában, és ez az együttműködés remek, kézzelfogható példa erre. A Hollolában adományozott áteresz a környezetre is jó hatással van, és biztos vagyok benne, hogy pisztrángok hálásak érte! " - fejezte be a WWF Finnország partneri menedzsere, Juuso Lautiaine.

"Örülünk, hogy személyre szabott, halbarát átereszt tudtunk szállítani a K-Fishways kezdeményezésre. Reméljük, hogy ez példát mutat másoknak is, és szívesen együttműködnénk a helyi utak karbantartásával és a vízvédelemmel kapcsolatosan. "- mondta Jani Kakko, az Onninen termékcsalád-igazgatója és Heikki Vihtonen értékesítési mérnök a Talokaivo Oy-től, a Pipelife Finnország képviseletében.

"A vízek védelme a Pipelife Finnország egyik meghatározó területe a környezeti felelősségvállalásban. A halászat pedig évek óta fontos hobbi számomra és a családom számára." - mondja Vihtonen, és így folytatja: "Amikor Kimmo Kedonpää vezérigazgatónk mesélt az áteresztő tervekről és a K Fishways eseményről, azonnal izgatott voltam. Nagyon jó érzés, hogy hozzájárulhatok a természet védelméhez."

Megosztás

Méretező programok