Szabályozó rendszer

Radopress Watt

Radopress Watt szabályozás

A fűtési-hűtési rendszerek megbízható, az igényekhez igazodó, gazdaságos működtetéséhez szabályozó rendszerre van szükség. A megfelelő megoldás kiválasztásához ismerni kell az üzemeltetni kívánt rendszer felépítését, a vezérelni kívánt egységek paramétereit, az ellátandó feladatok típusát és nem mellesleg a felhasználó elvárásait.

Fűtés és hűtés szabályozás

Amíg a RADOPRESS WATT BASIC és -EASY családiház méretű rendszerekre van kitalálva, a RADOPRESS WATT PRO a komplex tudásának és extrém bővíthetőségének köszönhetően nem csak lakóépületeknél, de középületeknél is alkalmazható.

Egyszerű, fűtési feladatok ellátására alkalmas szabályozás vezetékes vagy rádiófrekvenciás jelátvitellel (51. ábra). A zónavezérlő (csatlakozódoboz) a szobatermosztátok jele alapján nyitja vagy zárja a köröket a szelepmozgatók segítségével. A zónák mellett két feszültségmentes kimenettel vezérli a kazán és keringtetőszivattyú ki-be kapcsolását. 

A vezetékes változat csak fűtésre használható.

A vezeték nélküli változatnál fűtés és hűtés üzemmód is választható. Hűtési üzemben a páralecsapódás elkerülésére biztonságosan magasra válaszott fix előremenővel üzemel a szabályozás. Nincs relatív páratartalom figyelés és keverés. Az ideálistól (relatív páratartalom alapján keveréssel szabályozott) magasabb előremenő hőmérséklet, korlátozott hűtési teljesítmény kihasználást tesz lehetővé. 

Hűtési üzemmódban az 1-es zóna 230 V-os hűtési kimenet, ami pl. hűtőköri szivattyú indítására használható. Erre a kimenetre szelepmozgatót nem kötünk, mert fűtési üzemmódban az 1-es zóna inaktív.

Egyszintes családiházak ideális szabályozási megoldása, egyszerű fűtési-hűtési feladatok ellátására alkalmas. Két, egymástól független rendszerből áll. Az egyik a helyiségekhez tartozó körök ki-be kapcsolásáért felel, amíg a másik a körökben áramló fűtő- vagy hűtővíz aktuális hőmérsékletének beállítását végzi. 

A helyiségek köreinek nyitását-zárását a RADOPRESS WATT BASIC szabályozó rendszer elemei a vezetéknélküli szobatermosztátok a hozzájuk párosított zónavezérlőn keresztül látják el. A körökben áramló víz hőfokát a keverőmodul állítja be, a hozzá vezetékkel csatlakozó (referencia helyiségbe felszerelt) hőmérséklet/relatív páratartalom érzékelő, előremenő vízhőfok érzékelő és külső hőmérséklet érzékelő jele alaján, a keverőszelep motor segítségével.

A zónavezérléstől függetlenül kialakított keverési megoldás más zónavezérlő renszerekhez is szabadon illeszthető vagy utólag (pl. korszerűsítés gyanánt) hozzáadható.

A megoldás működésének részletei a honlapunkról letölthető RADOPRESS WATT EASY termékismertetőben találhatók.

Összetett fűtési-hűtési és egyéb más épületgépészeti feladatok ellátására alkalmas, szabadon programozható vezérlővel működő rendszer. Vezetékes (6 eres árnyékolt riasztókábel) jelátvitellel, helyiségenként mért hőmérséklet/relatív páratartalommal, harmatpont követő minőségi szabályozással, opcionális mobil, távoli eléréssel. A vezérlőt az adott épület fűtési rendszerére készült programmal ellátva szállítjuk. A helyiségekbe választhatók kezelő szerv és kijelző nélküli érzékelők (kombinált helyiségérzékelő) (T/rH) vagy helyiségtermosztát megjelenésű, kijelzős, kezelőgombos változatok (nyomógombos falikezelő, érintőgombos falikezelő). A komplex, akár hőközponti szabályozási feladatot is ellátni képes központi vezérlőből akár több is egy rendszerbe építhető, így bármekkora vezérlési feladat  kezelhetővé válik. 

A busz rendszerű, kétirányú kommunikációt alkalmazó rendszerelemeknek köszönhetően, a RADOPRESS WATT PRO a legtöbb felügyeleti rendszerrel képes kommunikálni és azokhoz illeszthető. A bővítők számának növelésével akár 128 helyiség szabályozása is lehetséges.

Fűtési üzemben a fűtővíz hőmérsékletét a külső hőmérsékletérzékelő és a választott fűtési görbe alapján határozza meg (keveri) a rendszer.

Hűtési üzemmódban a helyiségekben mért hőmérséklet és relatív páratartalom a keverés alapja. Ekkor a hűtővíz hőmérsékletét a legkedvezőtlenebb (legmagasabb) számított haramtpont érték fölé állítja be a vezérlő, így egy előre megadott küszöbérték alatt (pl. 20°C) egyik helyiséget sem kell a hűtésből kizárni, fenntartva annak folyamatosságát. Extrém meleg és páratratalom esetén, amikor a hűtővíz hőmérséklet emelése már nem jár számottevő hűtési teljesítménnyel, kizárja az adott helyiséget a hűtésből.

A rendszerhez internet modul is választható a távoli kommunikáció megvalósítására. A WH-1022 vezérlő a lakás riasztórendszerével is egyszerűen összeköthető. (A beriasztott, vagyis nem használt zónákban magától visszaveszi a fűtés vagy hűtési teljesítményt.)

A busz rendszerű, sorosan felfűzött, 12 V-al működő rendszerelemek - a csillagpontos megoldáshoz viszonyítva – kis kábelezési igényűek. 

A megoldás működésének részletei a RADOPRESS WATT PRO termékismertetőben találhatók.

A korszerű felületfűtő-hűtő szabályozórendszerek képesek az időben változó körülmények (levegő nedvesség tartalma, külső hőmérséklet) között is a maximális teljesítmény és kényelem biztosítására. Ehhez szükség van arra képességre, hogy bármikor megváltoztathassuk a csövekben áramló (fűtő vagy hűtő) közeg hőmérsékletét, amit az előremenő és visszatérő megfelelő arányú összekeverésével tudunk elérni. A keverést egy keverő szelep végzi, a hozzá csatlakozó motor segítségével, ami a szabályozó rendszer egyik elemének parancsára a megfelelő helyzetbe állítja a keverőszelep tengelyét. A jól működő rendszer érdekében tehát a legtöbb esetben szükség van a keverésre, de vannak esetek, amikor nincs szükség a használatára. Ilyen eset amikor egy társasház lakásaiban a tervező vagy beruházó úgy alakítja ki a rendszert, hogy az osztó-gyűjtőbe egy központilag kevert fűtő vagy hűtővíz érkezik, ami további keverés nélkül folytatja útját a lakás fűtőköreibe. A Pipelife a RADOPRESS WATT PRO, komplex igényeket is kiszolgálni képes szabályozó rendszerének alapelveit követve fejlesztette ki a PRO 2-t, amely az egyszerű használat és hatékonyan működés mellett elérhető árú megoldást jelenthet számos épülettípus esetében.

Műszaki tanácsadás

Mérnök kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Vince Szepesi

Termékmenedzser

+36302213170

Lajos Szarka-Páger

Épületgépészeti mérnök tanácsadó

+36309679571

Pipelife Partnership

Területi képviselők

Amennyiben árajánlatot szeretne kérni, kérjük vegye fel a kapcsolatot az adott régióban illetékes kollégánkkal.

Áruházak

Országszerte 7 saját üzemeltetésű áruházunkban is megvásárolhatók termékeink.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kollégáink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot.

Visszahívás

Visszahívás
E-mail

Méretező programok